EU’s budget er på omkring 1.384 mia. kr. om året, og pengene kommer primært fra EU-landene selv. Traditionelt har budgettet været en politisk kampplads, hvor der udkæmpes store slag om, hvad EU’s penge skal bruges til, og hvordan de bliver brugt på en lang række forskellige områder: for eksempel støtte til landbrugsproduktion samt udvikling internt i EU eller udviklingsstøtte til lande uden for EU. Alt efter EU-landenes velstand beregnes det, hvor stort et beløb et bestemt medlemsland skal bidrage med til EU-budgettet. Langt den største del af pengene, omkring 90%, betales tilbage til EU-landene via for eksempel landbrugsstøtte og transportinfrastruktur. På grund af Danmarks velstand, bidrager I med mere end I får tilbage i EU-støtte, hvilket gør jeres land til ’netto bidragsyder’ i forhold til EU-budgettet. Størstedelen af de fattigere medlemslande, så som Ungarn og Polen, er derimod ’netto bidragsmodtagere’, hvilket betyder, at de modtager mere EU-støtte end de penge, de bidrager med til EU-budgettet.
Danmark er en del af den gruppe af medlemslande, der går under navnet ’De nærige fire’ eller ’Sparebanden’. Den inkluderer også Holland, Sverige og Østrig. Det er medlemslande med sunde økonomier, der ofte er kritiske, når det kommer til EU’s budget og omfordelingen af økonomiske ressourcer internt i EU.
Ved dagens forhandlinger har I som danske klimadiplomater to muligheder: I kan argumentere for løsningspakke 1, som vil betyde, at der skal findes ’nye penge’ til klimafonden, hvor de mest udledende og velstående EU-medlemsstater skal bidrage med mest. Dette kan vise sig at blive en uhyre dyr løsning for jeres land, da jeres befolkning både er et af EU’s rigeste og samtidig har en høj CO2-udledning per. indbygger (Se fakta-ark). Derfor kan jeres land måske hælde mere til løsningspakke 2, hvor de ’nye penge’ til klimafonden findes ved at lave om i EU-budgettet. Dette vil konkret betyde, at Danmark ikke skal betale flere penge, end I allerede gør, fordi I allerede har betalt ind til EU-budgettet. Til gengæld vil en større del af EU-budgettet skulle gå til udviklingsbistand til lande udenfor EU, og så skal der jo spares andre steder i budgettet. Det er ikke helt uproblematisk, for hvor skal der spares? Det kunne for eksempel blive et hårdt slag for de danske landmænd, hvis den landbrugsstøtte, de modtager fra EU, bliver mindre. I kroner og øre vil løsningspakke 2 måske være billigst for jeres land, men hvilken løsningspakke vil gøre jer mindst/mest upopulære derhjemme?