Skip links

Spanien

Generel info om landet

I er en delegation af klimadiplomater, der repræsenterer den spanske regering, og I har ansvaret for at lægge en strategi for dagens forhandlinger, der stemmer overens med Spaniens interesser. Her er jeres opgaver:

  • Først skal I læse dette rollekort, der giver jer en introduktion til, hvad det er for et land, I repræsenterer og hvilke udfordringer det står overfor i forhold til klimaforandringer – klik på megafonen og lyspæren i toppen af siden for at få ekstra information.
  • Når I er færdige med dette rollekort, skal I bladre videre til det næste rollekort, som er specifikt for det dilemma, spillet handler om. Her vil I også blive introduceret for to mulige løsningspakker, som I senere skal forhandle med de andre EU-medlemslande om.
  • I skal læse det næste rollekort og de forskellige bilag (lyspære og megafon) godt igennem.
  • Derefter skal I beslutte jer for, hvilken af de to mulige løsningspakker, I synes er bedst. Når I har gjort det, skal I forsøge at skabe alliancer med andre EU-lande og overbevise dem om, at det er jeres foretrukne løsning, der er den bedste.
  • Når forberedelsestiden er færdig, mødes I med de andre EU-lande om forhandlingsbordet. Nu gælder det om at komme med gode argumenter!

Kort og godt:
1) Læs rollekort og bilag godt igennem
2) Beslut jer for hvilken af de to mulige løsningspakker, I synes, er bedst (næste side)
3) Overbevis de andre lande!

Hovedstad: Madrid
Indbyggertal: 47,4 millioner
Styreform: Parlamentarisk konstitutionelt monarki
Officielt sprog: Spansk
Valuta: Euro

Spanien er med sine 505.944 km2 et af EU’s største medlemslande. Med en befolkningstæthed på omkring 93,8 personer per km2 er jeres land et af de mindre befolkede EU-lande – faktisk er flere områder i Spanien så tyndt befolkede, at man kalder dem ’det tomme Spanien’. Klik på megafonen og lyspæren i toppen af siden for mere generel information om Spanien.

 

Spanien har en række meget konkrete udfordringer, når det kommer til klimaforandringer, og nøgleordene for dem er: hedebølger, vandmangel og skovbrande.

Spanien er et af de EU-lande, der samlet set udleder allerflest drivhusgasser, men jeres land ligger i den lave ende, når man kigger på drivhusgasudledninger per indbygger: i Spanien udleder hver indbygger gennemsnitligt 5,1 tons drivhusgasser om året, mens EU-gennemsnittet ligger på omkring 7,2 tons per indbygger om året. Klik på lyspæren i toppen af siden for at sammenligne med de andre EU-lande, der deltager i dagens forhandlinger.

Cirka 75% af Spaniens energimix kommer fra fossile energikilder. Jeres land har i det sidste årti gradvist udfaset den nationale kulproduktion, men til gengæld er Spanien et af de lande i Europa, der er mest afhængige af importeret energi. Cirka 75% af landets energiforbrug består af importeret energi fra andre lande, mens gennemsnittet i Europa ligger på omkring 56%. Til gengæld er der i løbet af de seneste år blevet investeret massivt i konstruktion af både vindmølleparker og solparker, og Spanien er i dag et af de EU-lande, der producerer allermest vind- og solenergi.

De største klimamæssige udfordringer for jeres land er især relateret til temperaturstigninger, som medfører en lang række negative konsekvenser. Spanien oplever i stigende grad usædvanligt tidlige hedebølger, hvor varmerekorder gang på gang bliver slået. I april 2023 blev der for eksempel målt intet mindre end 38,8 grader i Cordoba i det sydlige Spanien – det er hele 16 grader over de 22,8 grader, der er den gennemsnitligt højeste dagtemperatur i Cordoba i april. Ifølge det spanske miljøministerium er 75% af Spaniens territorium i risiko for at blive til ørken, og der er risiko for, at op mod 27 millioner spaniere i 2050 vil bo i områder med vandmangel. Forventningen er altså, at tendensen med stadigt varmere vejr i Spanien vil fortsætte, hvis ikke man lykkes med at afværge klimakrisen, og jeres land har allerede oplevet nogle af de negative konsekvenser, varmen fører med sig. Kombinationen af tørke, uregelmæssig nedbør og vandmangel har blandt andet konsekvenser for den spanske landbrugssektor, der omsætter for mange milliarder hvert år og beskæftiger omkring 800.000 mennesker. Med varmere temperaturer følger også en udtørring af den spanske flora, og Spanien har de seneste år været påvirket af voldsomme skovbrande. Sommeren 2022 var særligt slem. Her oplevede flere EU-lande omfattende skovbrande, men Spanien var det land, der blev hårdest ramt med hele 310.000 hektarer nedbrændt skov. Det svarer til cirka 442.000 fodboldbaner!

Jeres delegation af klimadiplomater har altså nogle meget konkrete incitamenter til at arbejde for en ambitiøs aftale ved forhandlingsbordet i dag. Men ligesom i mange andre lande møder konkrete klimainitiativer ofte modstand fra forskellige segmenter i befolkningen – for eksempel husejere eller entreprenører, der frygter, at konkrete initiativer vil ramme dem hårdt økonomisk. Der findes også politiske partier i det spanske parlament, der fornægter klimaforandringer og ønsker, at Spanien skal trække sig ud af internationale klimaaftaler. I er altså på en svær opgave i dag, hvor I skal finde en balance mellem klimakrise, økonomiske hensyn og politiske interesser.

Selvom I møder en del modstand mod klimainitiativer fra befolkningen og andre politikere i jeres land, er I blandt de EU-lande, der ønsker, at EU skal have en ambitiøs klimapolitik. I har forpligtet jer til at bidrage til de mål, som EU’s medlemslande selv har fastsat i Den Europæiske Grønne Pagt og EU’s klimalov i 2020. Her har medlemslandene forpligtet sig til:

  • At EU's samlede udledning af drivhusgasser reduceres med 55 procent i 2030 i forhold til 1990
  • At EU som en samlet blok skal være klimaneutral senest i 2050

Udover at være forpligtet til at leve op til EU’s klimalov, har de spanske politikere selv vedtaget en spansk klimalov i maj 2021, som forpligter til en national reduktion af drivhusgasudledninger på mindst 23% i 2030 og klimaneutralitet i 2050 – begge dele i forhold til niveauet i 1990.

Næste