Italien
Generel info om landet
I er en delegation af klimadiplomater, der repræsenterer den italienske regering, og I har ansvaret for at lægge en strategi for dagens forhandlinger, der stemmer overens med Italiens interesser. Her er jeres opgaver:
- Først skal I læse dette rollekort, der giver jer en introduktion til, hvad det er for et land, I repræsenterer, og hvilke udfordringer det står overfor i forhold til klimaforandringer.
- Når I er færdige med dette rollekort, skal I bladre videre til det næste rollekort, som er specifikt for det dilemma, spillet handler om. Her vil I også blive introduceret for to mulige løsningspakker.
- I skal læse det næste rollekort og de forskellige bilag (lyspære og megafon) godt igennem.
- Derefter skal I beslutte jer for, hvilken af de to mulige løsningspakker, I synes er bedst. Når I har gjort det, skal I forsøge at skabe alliancer med andre EU-lande og overbevise dem om, at det er jeres foretrukne løsning, der er den bedste.
- Når forberedelsestiden er færdig, mødes I med de andre EU-lande om forhandlingsbordet. Nu gælder det om at komme med gode argumenter!
Kort og godt:
1) Læs rollekort og bilag godt igennem
2) Beslut jer for hvilken af de to mulige løsningspakker, I synes, er bedst (næste side)
3) Overbevis de andre lande!
Hovedstad: Rom
Sprog: Italiensk
Indbyggertal: 59 millioner indbyggere
Styreform: Parlamentarisk republik
Officielt sprog: Italiensk
Valuta: Euro
Italien udgør både EU’s tredjestørste nation i antal indbyggere, er Europas tredje mest besøgte nation og besidder Europas tredjestørste økonomi. Jeres nation udgør 13% af EU’s samlede borgere og er derfor en væsentlig del af EU’s stemmer. Når det gælder italienernes klimaudfordringer, er der nok at tage fat på: Italien betragtes nemlig af mange eksperter og forskere, som det land i Europa, der kommer til at blive allermest påvirket af klimaforandringerne, hvis ikke verdens klimamål indfries.
Klik på megafonen og lyspæren i toppen af siden for mere generel information om Italien.
”Vandet fra regnen gjorde, at der var vand i mit køkken i en højde på 1,2 meter. Det nåede hele vejen op til kogepladerne ved mit komfur”. Sådan lyder det fra en chokeret borger, der bor i byen Ravenna i Norditalien, mens han bevæger sig igennem oversvømmelsen i gaderne, der i nogen steder af byen når de passerende beboere til hofterne. ”Vi fulgte beredskabets anvisninger og vejledninger, og vi prøvede også at spærre for vandet, men det nyttede ikke noget. Nogen har været tvunget til at klatre op på tagene af deres huse, hvorfra de er blevet evakueret af helikoptere eller gummibåde. Brunt muddervand er løbet ind i folks huse og har ødelagt alt, de ejer”. I maj 2023 blev alle floder i Emilia-Romagna-regionen i Italien oversvømmet grundet massive regnskyld, der forløb over 1,5 døgn. På 36 timer faldt der lige så meget regn i Emilia-Romagna-regionen, som der normalt falder på 6 måneder.
Mere ekstreme vejrforhold, illegale flygtningestrømme, oversvømmelser, tørke, jordskred og massive skovbrande er nogle af de klimaudfordringer, Italien kommer til at stå overfor, hvis ikke klimakrisen bliver løst. Italien er en lang vertikal nation, hvilket også betyder, at udfordringerne afhænger af, hvor I befinder jer i Italien. De sydlige regioner er i høj grad præget af middelhavsklima med lange, tørre somre, der øger risikoen for store skovbrande. De nordlige regioner har et mere køligt og regnfuldt klima, og de kan risikere at blive udsat for oversvømmelser. Yderligere ligger Italiens kyst også ud til Middelhavet, hvilket har den betydning, at mennesker fra Nordafrika og Mellemøsten, der bl.a. flygter på grund af klimaforandringer, går i land i det sydlige Italien.
Klimaudfordringerne er mangeartede grundet Italiens både vertikale facon og geografiske placering. Særligt de sydlige regioner i Italien er udsat for store skovbrande, mens de nordlige regioner kan risikere at blive udsat for massive oversvømmelser. Oversvømmelserne i maj måned 2023 skyldtes hovedsageligt, at vandet ikke kunne trænge ned i jorden, der var udtørret fra sommeren forinden: Sommeren 2022 var præget af den værste tørke, Italien har været udsat for i 70 år. Her vurderede landbrugsorganisationen Coldiretti, at 30% af hele Italiens landbrugsproduktion var truet af fejlslagne høster, der endte med at koste flere milliarder euro. Yderligere betød vandmanglen, at hele den italienske energiproduktion havde problemer. Vandkraft står nemlig for 15% af Italiens behov for elektricitet, men da der ikke var nok vand i floderne, faldt elektricitetsproduktionen med godt halvdelen sammenlignet med 2021.
I har forpligtet jer til at bidrage til de mål, som EU’s medlemslande selv har fastsat i Den Europæiske Grønne Pagt og EU’s klimalov i 2020. Her har medlemslandene forpligtet sig til:
- At EU's samlede udledning af drivhusgasser reduceres med 55 procent i 2030 i forhold til 1990
- At EU som en samlet blok skal være klimaneutral senest i 2050
Derudover er Italien også en den af den internationale Paris-aftale. Selvom jeres regering anerkender klimakrisens eksistens, har klimaforskere udtrykt bekymring over, at den italienske regering på nuværende tidspunkt ikke har nogen konkrete planer for, hvordan Italien skal leve op til de internationale aftaler, landet har forpligtet sig til.